Het meest besproken onderwerp van de afgelopen jaren; plastic.
Wat is nu plastic
Plastic is een overkoepelende naam voor kunststof materialen die gemaakt worden van aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren. Dit zijn lange moleculen met steeds dezelfde bouwstenen. We onderscheiden kunstmatige en natuurlijke polymeren.
Kunstmatige polymeren zijn de basis voor kunststof en bestaan uit grote moleculen die door een chemische reactie zijn ontstaan. Dit proces noemen we polymerisatie.
In de natuur komen polymeren ook voor. De meest voorkomende zijn zetmeel, rubber, eiwitten, DNA en de twee hoofdbestanddelen van hout: cellulose en lignine.
Soorten plastic
Er zijn 3 verschillende soorten plastic: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
- Thermoplasten worden zacht wanneer je ze verhit en hebben daarbij het voordeel dat ze makkelijk van vorm kunnen veranderen en dus makkelijk recyclebaar zijn. Denk hierbij aan plastic tassen, speelgoed en piepschuim.
- Thermoharders houden bij verhitting dezelfde vorm aan. Dit maakt het materiaal slecht recyclebaar en het verbrand niet bij verhitting. Een goed voorbeeld hiervan zijn de handgrepen van je pannen.
- Elastomeren zijn elastisch en worden bijvoorbeeld gebruikt voor schoonmaakhandschoenen. Omdat Elastomeren elastisch zijn kun je het materiaal uitrekken zonder dat het de oorspronkelijke vorm verliest.
Meer informatie
Enthousiast geworden en wil je weten wat AKFI voor jouw bedrijf kan betekenen? Vul dan het contactformulier in of bel naar 0226 341 300.